Slijpen van gereedschap

Elke vioolbouwer zal erkennen dat het belangrijk is om je gereedschap goed scherp te houden. Op de Nederlandse Vioolbouwschool (http://www.nederlandsevioolbouwschool.nl/) heb ik een cursus gevolgd om gereedschap te slijpen. Ik kan het iedere vioolbouwer of houtbewerker aanraden om iets soortgelijks te doen. Toch blijkt een dagje cursus nog niet genoeg om altijd tevreden te zijn over het resultaat van je slijpwerkzaamheden.

Schraapstaal slijpen
Een lastig stuk gereedschap om te slijpen vond ik de schraapstaal. Het slijpen van een schraapstaal bestaat uit meerdere stappen:

  1. De oude braam afslijpen
  2. Schraapstaal slijpen met steeds fijnere korrel
  3. Omzetten van de scherpe snede

Eén van de kunsten van het slijpen is dat je moet weten wanneer je kan stoppen. Bij een schraapstaal is het nog lastiger omdat je eerst moet weten of de oude braam er goed af is. Wanneer de oude braam er nog gedeeltelijk op staat zal het niet lukken om de vervolgstappen succesvol af te ronden.

Dit bracht mij op het idee om een microscoop in te zetten. Met een microscoop kan je goed zien wat je geslepen hebt, of je al klaar bent of dat je op een fijnere korrel kan overstappen .

Het blijkt dat je met een vergroting van 40x tot 100x al veel kan zien. Een sterkere vergroting blijkt niet nodig.

SlijpenSchraapstaal40MaalVergroot

Deze schraapstaal is geslepen met korrel 400 (40 keer vergroot)

Tip: wanneer je overschakelt naar een fijnere korrel, houd dan een andere richting aan van het slijpen. Hierdoor is beter zichtbaar waar je al wel maar vooral waar je nog niet geweest bent.

 

SlijpenSchraapstaalSpiegelNietGoedAfgenomen2

Van deze schraapstaal is de spiegelzijde nog niet goed afgenomen  want de oude braam is nog zichtbaar (100 keer vergroot)